Produkty, których nie należy zamrażać w lodówce - mogą się zepsuć i źle wpłynąć na twoje zdrowie. Czego nie powinniśmy mrozić? Sprawdź!
Produkty, których nie należy mrozić - mogą się zepsuć i źle wpłynąć na twoje zdrowie
Można zamrozić jajka, ale nie można ich zamrażać w całości w skorupce, ponieważ jajko podczas mrożenia może pęknąć w skutek rozszerzania się wody w nim zawartej. Jeśli chcesz zamrozić jajka, musisz je najpierw rozbijać i oddzielić żółtko od białka. Żółtka jajek możesz zamrozić, ale należy je najpierw wymieszać, aby zapobiec powstaniu grudek, a następnie umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku z zamknięciem strunowym i umieścić w zamrażalniku. Białka jajek również można zamrozić, ale podobnie jak w przypadku żółtek, trzeba je wymieszać i umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku z zamknięciem strunowym i umieścić w zamrażalniku. Po rozmrożeniu jajek nie będą one już takie same jak świeże jajka, ich konsystencja i smak mogą się nieco zmienić, dlatego zaleca się używanie rozmrożonych jajek do gotowania lub pieczenia, a nie do spożycia na surowo.
Zamrażanie gotowanych jajek nie jest zalecane, ponieważ podczas mrożenia jajka tracą swoją strukturę i stają się gumowate lub lepkie po rozmrożeniu.