Pasztet jajeczny z boczkiem
Składniki na pasztet jajeczny w boczku:
Jajka na twardo 10 szt.
Surowe jajka 2 szt.
Boczek Wędzony Plastry
Ziemniak ugotowany 1 szt.
Marchewka ugotowana 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Posiekany szczypiorek 2 łyżki
Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Sól
Pieprz
Jak zrobić pasztet jajeczny w boczku:
Jajka na twardo obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z ziemniakami i marchewką.
Do jajek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy.
Wymieszaj, spróbuj i dopraw, tak by zyskały wyraźny, pikantny smak.
Dodaj surowe jajka i startą na tarce o drobnych oczkach surową cebulę. Całość wymieszaj.
Blaszkę keksówkę wyłóż folią do pieczenia (może być rozcięty rękaw do pieczenia) i plastrami boczku wędzonego.
Masę przelej do blaszki
Piecz godzinę w 190 stopniach.
Odstaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy rozpocznij krojenie.