Pyszne sałatki. TOP 12 najlepszych, prostych sałatek [PRZEPISY]
Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami
Składniki
opakowanie świeżego szpinaku
opakowanie świeżej roszponki
4 dojrzałe figi
150 g sera koziego lub fety
2 jabłka
200 g orzechów włoskich
opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)
Składniki na dip
4-5 łyżek miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia oraz tymianek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.