Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów [PRZEPISY]
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
Składniki
mąka bezglutenowa - 2 szklanki
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
drożdże - 25 gramów
jajka - 1 sztuka
żółtka - 1 sztuka
cukier - 125 gramów
mleko - 100 mililitrów
owoce - 300 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
mąka kukurydziana - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
Wykonanie
1. Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch.
2. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
3. Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże.
4. Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera.
5. Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców.
6. Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.