Trujące grzyby w polskich lasach. Ich spożycie może skończyć się poważnym zatruciem, a nawet śmiercią. Nie zrywaj ich pod żadnym pozorem
Trujące grzyby w polskich lasach. Ich spożycie może skończyć się śmiercią
Lisówka pomarańczowa
Nazywana jest również fałszywą kurką. Lejkówka pomarańczowa zawiera znaczące ilości substancji zwaną arabitolem. Spożycie tego gatunku grzyba może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Duża ilość spożytej lejkówki pomarańczowej może skutkować wystąpieniem nudności, wymiotów oraz potencjalnie biegunki.
Wygląd
Kapelusz lisówki pomarańczowej osiąga średnicę 2-8 cm, jest cienki oraz elastyczny. U młodych okazów brzeg kapelusza jest podwinięty, a kolor płowy, później zapada się i staje się pofałdowany. U starszych okazów, brzeg kapelusza u kurek trujących blednie. Skórka owocnika może być gładka, delikatnie pilśniowa lub sucha, a kolor lejkówki zazwyczaj mieści się w odcieniach żółci, żółtoczerwieni lub pomarańczu.
Blaszki lejkówki są cienkie, gęste, widlasto rozgałęzione, zbiegające po trzonie, początkowo pomarańczowożółte lub pomarańczowe, które z wiekiem bledną.
Miąższ lejkówki ma słaby, przyjemny zapach i łagodny, gorzkawo-kwaśny smak, jest białawy lub kremowy.
Zarodniki kurki trującej są jajowato-eliptyczne, gładkie i bezbarwne, a ich wysyp jest bladożółty lub kremowy.