Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Gigantyczny pożar pod Łodzią. Całą noc strażacy gasili halę magazynową

Gigantyczny pożar pod Łodzią. Całą noc strażacy gasili halę magazynową

W jakim składzie Lechia zagra z GKS Tychy? Będą ważne powroty

W jakim składzie Lechia zagra z GKS Tychy? Będą ważne powroty

Polecamy

Wygrana Vos. Niebezpieczne zdarzenie na trasie 3. etapu. Jedna z kolarek w szpitalu

Wygrana Vos. Niebezpieczne zdarzenie na trasie 3. etapu. Jedna z kolarek w szpitalu

W Zabrzu pijany mężczyzna jechał na rowerze. To była kosztowna przejażdżka

W Zabrzu pijany mężczyzna jechał na rowerze. To była kosztowna przejażdżka

Hiszpańskie media wiedzą w czym tkwi recepta na sukces? Chodzi o... koncentrację!

Hiszpańskie media wiedzą w czym tkwi recepta na sukces? Chodzi o... koncentrację!