Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest...
fot. anaterate/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie pokarmowe od jajek

Wiedza o możliwej infekcji przy spożyciu surowych jajek jest już raczej powszechna – do najbardziej ryzykownych przetworów należą m.in. domowy majonez czy lody, a także lukry z białka czy kogel-mogel (do takich zastosowań zaleca się jaja pasteryzowane).

Lepiej gotować jaja na twardo niż na bardzo miękko. Powinno się też jednak pamiętać o tym, by unikać przyrządzania jaj z uszkodzoną skorupką, a także mycia ich przed przechowywaniem (zalecana temperatura w lodówce to poniżej 5 stopni Celsjusza). Ten krok należy wykonać tuż przed ich użyciem – inaczej zostanie z nich usunięta naturalna warstwa chroniąca przed wnikaniem patogenów.

Należy także wybierać jaja ze sprawdzonych źródeł i w odpowiednich opakowaniach zamiast np. kupować na sztuki na bazarze, gdy nie mam pewności co do ich jakości. Należy pamiętać, że jajka od chorych kur mogą być zakażone również od wewnątrz.

Zobacz również

Wypadek pod Krakowem. Kilka osób poszkodowanych

Wypadek pod Krakowem. Kilka osób poszkodowanych

Wypadek pod Krakowem. Kilka osób poszkodowanych

Wypadek pod Krakowem. Kilka osób poszkodowanych

Polecamy

Marta Lach wygrała kolarski wyścig Festival Elsy Jacobs w Luksemburgu!

Marta Lach wygrała kolarski wyścig Festival Elsy Jacobs w Luksemburgu!

Show Messiego na Foxboro w MLS. Nowe rekordy niesamowitego Leo [WIDEO]

Show Messiego na Foxboro w MLS. Nowe rekordy niesamowitego Leo [WIDEO]

Wielki sukces polskiego klubu! Triumf Dekorglassu Działdowo

Wielki sukces polskiego klubu! Triumf Dekorglassu Działdowo