Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z rusztu. Alternatywa dla tłustego grilla mięsnego
Pomysły na wege grilla: #8 NUGGETSY Z KALAFIORA
Składniki:
> 1 główka kalafiora
> 1 szklanka mąki z ciecierzycy (może być też zwykła)
> 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (lub więcej, gdyby ciasto zaczęło gęstnieć)
> 2½ łyżeczki czosnku w proszku
> 2 łyżeczki wędzonej papryki
> ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
> kilka garści płatków kukurydzianych
> sól oraz pieprz
Przepis:
1. Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.
2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C.
3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyły się na mniejsze kawałki. Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych – i przekładaj na tackę grillową.
4. Tak opanierowane skrzydełka piecz na grillu na tacce grillowej, aż staną się złociste. Pamiętaj, by obrócić je na drugą stronę.
5. Podawaj z ulubionym sosem.
źródło: www.ervegan.com