Barszcz czerwony z uszkami szpinakowymi
Składniki
Buraki, 3 sztuki (umyte i obrane)
Cebula, 1 sztuka (posiekana)
Marchew, 2 sztuki (obrane i pokrojone na plastry)
Korzeń pietruszki, 1 sztuka (obrany i pokrojony)
Liście laurowe, 2 sztuki
Ziele angielskie, 3 ziarna
Sól i pieprz do smaku
Ocet jabłkowy, 2 łyżki
Barszcz czerwony instant, 1 opakowanie (według instrukcji)
Składniki (na uszka szpinakowe):
Ciasto do pierogów (można użyć gotowego)
Szpinak, 200 g (świeży lub mrożony, rozmrożony i odciśnięty)
Cebula, 1 sztuka (drobno posiekana)
Olej roślinny, 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Odcedź wywar, dodaj ocet jabłkowy.
W oddzielnym garnku przygotuj barszcz czerwony zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotowanie (na uszka szpinakowe):
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, a następnie dodaj szpinak. Smaż, aż szpinak zmięknie.
Odstaw na bok, aby wystygł.
Ciasto do pierogów rozwałkuj na cienkie placki, a następnie wytnij krążki za pomocą szklanki.
Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu ze szpinaku.
Zlep brzegi pieroga, formując tradycyjne kształty.
Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z gorącym barszczem.