Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Kremowa Zupa Dyniowa z Kurkumą i Kokosem

Składniki:

1 średnia dynia (ok. 1,5 kg), obrana, oczyszczona i pokrojona w kostkę
1 duża cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka kurkumy
400 ml mleka kokosowego
1,5 litra bulionu warzywnego
Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Opcjonalnie: starty imbir do smaku

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Smaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez kilka minut.
Wsyp kurkumę, mieszaj, aby warzywa się nią nasyciły.
Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj, aż dynia będzie miękka.
Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie imbirem według własnych upodobań.
Podawaj gorącą zupę, ozdobioną listkami świeżej kolendry lub skropioną odrobiną mleka kokosowego.

10 przepisów na dania jednogarnkowe, które zaoszczędzą Twój czas! Nie lubisz sprzątać po gotowaniu? Oto doskonała propozycja

10 przepisów na dania jednogarnkowe, które zaoszczędzą Twój czas!

Zobacz również

Kajko i Kokosz odwiedzą Wrocław. Bądźcie gotowi!

Kajko i Kokosz odwiedzą Wrocław. Bądźcie gotowi!

Kraków. Wypadek na Pasternik. Dwa samochody i... sarna. Jedna osoba ranna

Kraków. Wypadek na Pasternik. Dwa samochody i... sarna. Jedna osoba ranna

Polecamy

Dlaczego bąki śmierdzą? Poznaj przyczyny brzydko pachnących gazów

Dlaczego bąki śmierdzą? Poznaj przyczyny brzydko pachnących gazów

Wielki sukces Polaków w Szeged! Mamy kolejną kwalifikację olimpijską!

Wielki sukces Polaków w Szeged! Mamy kolejną kwalifikację olimpijską!

Ogień olimpijski dotarł do wybrzeży Francji. Początek sztafety olimpijskiej

Ogień olimpijski dotarł do wybrzeży Francji. Początek sztafety olimpijskiej