2 z 5
Poprzednie
Następne
4 przepisy na najsłynniejsze kanapki świata. Z łatwością przyrządzisz je w domu
Croque Monsieur, czyli chrupiący pan z Francji
Składniki:
4 kromki chleb tostowego
4 plastry sera
8 plastrów szynki z indyka marki Konspol
2 łyżki musztardy Dijon
100 g startego parmezanu
Składniki na sos:
100 ml mleka
50 g masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Sos:
Rozpuszczamy w rondelku masło i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przesianą mąkę i intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz. Gotujemy przez 10 minut energicznie mieszając.
Przygotowanie:
Cztery kromki chleba smarujemy musztardą, kładziemy ser, szynkę z indyka marki Konspol i polewamy odrobiną sosu. Nakładamy kromkę chleba i również polewamy sosem, a następnie przykrywamy i posypujemy startym parmezanem. Kanapki wstawiamy go nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 8 minut.
Zobacz też: Panini z łososiem a’la gravlax