4 z 13
Poprzednie
Następne
Pyszne ciasta wielkanocne. Znasz przepisy na doskonałe domowe ciasta? Zobacz, jak się piecze babkę wielkanocną piaskową i drożdżową
Mazurek cygański z Siemianowic
Składniki: 50 g orzechów laskowych, 50 g migdałów, 50 g smażonej skórki pomarańczowej, 120 g suszonych daktyli, śliwek i żurawiny, 2 jajka, cytryna, 110 g cukru, 150 g mąki, 2 wafle, lukier.
Orzechy, migdały i suszone owoce pokroić, dodać skórkę pomarańczową, posypać łyżką mąki i wymieszać. Z białek ubić pianę. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny. Miksując, wsypać mąkę. Dodać bakalie i białko, wymieszać. Wafle pokroić w kwadraty, ułożyć na nich ciasto. Piec 10 minut w 220 st. Wystudzone polukrować, udekorować żurawiną.
Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej: