5 z 13
Poprzednie
Następne
Pyszne ciasta wielkanocne. Znasz przepisy na doskonałe domowe ciasta? Zobacz, jak się piecze babkę wielkanocną piaskową i drożdżową
Kołocz europejski z Gierałtowic
Składniki: Ciasto: 400 g mąki, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 2 jajka, 100 g masła, 40 g drożdży, szczypta soli. Masa serowa: 3 jajka, 250 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1,3 kg tłustego twarogu, pół budyniu waniliowego, 100 g rodzynek, 2 łyżeczki skórki cytryny, olejek cytrynowy, 2 płaskie łyżki mąki krupczatki. Kruszonka: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru, 1 żółtko, 1 łyżka kakao, 1 cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, na wierzch dodać masę serową i kruszonkę. Piec około 40 minut w 160 st.
Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej: