6 z 13
Poprzednie
Następne
Pyszne ciasta wielkanocne. Znasz przepisy na doskonałe domowe ciasta? Zobacz, jak się piecze babkę wielkanocną piaskową i drożdżową
Drożdżówka dla próżniaków z Rokitna
Składniki: 5 szklanek mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, 5 jaj, torebka cukru waniliowego, 10 dag drożdży. Mąkę przesiać do misy, dodać drożdże i cukier. Jaja roztrzepać i dodać do pozostałych składników. Wlać olej, cukier waniliowy. Masę zalać ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto. Na cztery godz. odstawić przykryte ściereczką. Wyłożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi. Na wierzch można położyć owoce i posypać kruszonką (zagniecione 10 łyżek mąki, cukru i oleju). Piec 50 minut w 180 st.
Najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki z naszego regionu. Przeglądaj dalej: