Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
2 większe marchewki
1 puszka groszku konserwowego (200 g)
125 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietanki 18% do zup i sosów
1 łyżeczka mąki pszennej
przyprawa gyros
słodka papryka
czosnek granulowany
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę.
2. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy z obu stron na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
3. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
4. Kolejno do mięsa przekładamy odsączony z zalewy groszek oraz marchewkę. Całość gotujemy przez kilka minut.
5. Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy do zgęstnienia sosu.
6. Gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami i np. z surówką z czerwonej kapusty.