Kurczak na butelce piwa
Składniki:
1 kurczak
2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki oliwy
2 piwa w butelce
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć szyjkę. Posmarować oliwą. Przyprawy wymieszać, posypać równomiernie nasmarowanego kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i schować na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia, jedną butelkę od piwa namoczyć przez chwilę w wodzie z płynem do mycia naczyń. Usunąć wszystkie naklejki i dokładanie opłukać pod bieżącą wodą. Z butelki odlać połowę piwa. Kurczaka nałożyć na butelkę i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Dodać do pozostałego w butelce piwa szczyptę soli, dzięki czemu wydzieli się piana, która będzie delikatnie podlewać kurczaka. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) przez 2 godz. i 15 min. Po pół godzinie zacząć podlewać kurczaka piwem. Czynność tą powtarzać co 15-20 min. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut zanim go rozkroimy, aby soki nie wypłynęły (dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne).