Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym
Składniki:
400-500 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub z nóg kurczaka)
2 pory
1 cebula
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1,5-2 l bulionu warzywnego
1 listek laurowy
kilka ziarenek czarnego pieprzu
50-100 g serka topionego śmietankowego
kilka łyżek śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili również mięso mielone. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor, oprószamy je szczyptą mielonej papryki, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy.
Pora kroimy na półplasterki, obsmażamy na malutkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia (uwaga, by por się nie przypalił; ja zwykle smażę „na 3” przy 9 stopniowej skali palnika). Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziarenka pieprzu oraz listek laurowy i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 20-25 minut (lub krócej/dłużej; do miękkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy usmażone mięso.
Pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony mieszamy ze śmietanką i chochelką zupy. Gdy się połączą dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki.
Podajemy posypane posiekaną natką.