Kociołek dziadka
Składniki:
1,3 kg karczku
0,7 kg polędwicy wieprzowej
1,2 kg schabu
0,8 kg boczku surowego wędzonego
2 kg ziemniaków
1 kg marchwi
4 pietruszki
2 papryki
5 cebul
5 ząbków czosnku
1 kapusta
1l bulionu drobiowego
0,5l piwa typu lager
5 owoców jałowca
20 g papryki słodkiej w proszku
10 g rozmarynu
5 liści laurowych
10 g papryki ostrej w proszku
150 ml oleju kujawskiego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso (poza boczkiem) kroimy w grubą kostkę, wlewamy połowę przygotowanego oleju. Doprawiamy ostrą papryką, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Całość mieszamy a następnie odstawiamy na noc.
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na talarki około 0,5 cm. Paprykę kroimy również w grubą kostkę. Ząbki czosnku obieramy, cebulę po obraniu kroimy w pióra. Boczek kroimy w grube plastry.
Kociołek smarujemy pozostałą częścią oleju, wykładamy liśćmi kapusty, na liście kładziemy boczek. Następnie wszystkie składniki dzielimy na dwie równe części. Połowę mięsa kładziemy na boczek, kolejno tę samą porcję ziemniaków, marchwi, papryki, cebuli i czosnku. Powtarzamy procedurę. Na koniec do bulionu wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy i zalewamy kociołek. Wylewamy 0,5l piwa, zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty.