Chicken burger
Składniki:
4 bułki
500 g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1 ząbek czosnku
szczypta papryki słodkiej
szczypta soli, pieprzu
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżka bułki tartej
2 większe garści płatków kukurydzianych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
100 g sera Halloumi
sałata lodowa, masłowa czy karbowana
1/2 pomidora
1/4 ogórka długiego
ketchup lub sos BBQ
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (2 łyżki), przyprawę do gyrosa (1/2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), paprykę słodką, sól i pieprz (szczypta).
Na desce kroimy 4 większe, dość cienkie, ale w miarę okrągłe kawałki kurczaka (każdy po około 125 g). Dodajemy mięso do miseczki i marynujemy (najlepiej odstawić na chociaż 10 minut i w tym czasie przygotować sobie resztę składników).
Płatki kukurydziane (2 większe garści) nieco rozdrabniamy np. za pomocą blendera ręcznego. Mieszamy je w głębszym talerzu z bułką tartą (około 1 łyżka).
Panierka do kurczaka
Przygotowujemy trzy głębsze talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną (około 3 łyżki). Do drugiego bułkę tartą wymieszaną z płatkami, a w ostatnim mieszamy mleko (3 łyżki) z jajkiem (roztrzepujemy widelcem oba te składniki).
Każdy kawałek kurczaka zanurzamy z obu stron najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w płatkach.
Smażymy na małej ilości oleju (najlepiej na małym lub średnim ogniu) aż panierka zrobi się rumiana, ale nie przypalona.
W tym czasie na osobnej patelni grillujemy plasterki halloumi (na małej ilości oleju).
Pomidora i ogórka kroimy w cienkie plasterki.
Cztery bułki kroimy na pół. Można je opcjonalnie włożyć na dosłownie kilka minut do piekarnika jeśli wolicie bardziej chrupiącą bułkę. Ja zwykle to pomijam.
Dół smarujemy sosem czosnkowym (np. domowym – wystarczy wymieszać 2-3 łyżki majonezu z przeciśniętym ząbkiem czosnku i szczyptą soli, pieprzu). Z kolei górę bułki smarujemy ketchupem lub sosem BBQ.
Składamy burgera w całość: Na dolną bułkę z sosem czosnkowym nakładamy sałatę, plasterek pomidora, chrupiącego kurczaka, grillowane halloumi, 2 plasterki ogórka i przykrywamy górną bułką.
Wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.