Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
Składniki:
2-3 pojedyncze piersi kurczaka
2-3 łyżki oleju
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
6-7 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka masła – opcjonalnie
1 łyżka mąki
około 500 ml bulionu
1/2 szkl. śmietanki 30%
sól, pieprz
posiekana drobno natka pietruszki
Cebulę drobno kroimy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso, aż do ładnego zarumienienia.
Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-20 minut (należy regulować czas pieczenia w zależności od wcześniejszego podsmażenia i wielkości porcji).
Patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa ponownie stawiamy na palniku i rozgrzewamy. Jeśli tłuszczu jest mało, dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek, krótko smażymy. Posypujemy mąką, przez chwilę cały czas mieszamy. Następnie wlewamy bulion. Gotujemy przez około 1-2 minuty, po czym wlewamy śmietankę. Gotujemy dalej, aż sos nieco zgęstnieje.
Dodajemy suszone pomidory. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy upieczone mięso. Posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty.