Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g mielonego fileta z kurczaka
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
szczypta chilli
mąka do obtoczenia mięsa
sos
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
200 ml bulionu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz szczypta chilli. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy do połączenia składników.
Na talerz przesypujemy mąkę. Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przekładamy kotleciki, podsmażamy na rumiano.
Pomidory z puszki blendujemy na mus, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przelewamy na patelnię z kotlecikami. Wlewamy także bulion oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną w odrobinie wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Pulpeciki serwujemy z ziemniakami, ryżem, czy też kaszą i ulubioną surówką. Idealnie sprawdzi się surówka colesław z kapusty pekińskiej.