Kurczak z warzywami
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
▢1 duża cukinia
▢1 papryka
▢400 g krojonych pomidorów
▢1 cebula
▢2 ząbki czosnku
▢olej roślinny do smażenia
▢1 łyżeczka słodkiej papryki
▢1 łyżeczka suszonego oregano
▢1 łyżeczka suszonego tymianku
▢posiekana natka pietruszki do podania
▢sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Cukinię i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, posyp ją solą, pieprzem i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez 3 minuty.
Dodaj na patelnię cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić.
Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaje 2-3 łyżki wody.
Podawaj z ryżem, kaszą albo makaronem, posypane siekaną natką pietruszki.