Ziemniaki z kiełbasą z blachy
Składniki:
1 i 1/2 kg ziemniaków
około 400 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub innej
1 czerwona papryka
1/2 zielonej papryki
2 średniej wielkości białe cebule
około 150 g surowego boczku wędzonego
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze plastry lub ósemki. Włożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczki soli, zalać gorącą wodą. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Garnek zdjąć z ognia, odcedzić, ziemniaki zostawić do przestudzenia.
Przestudzone ziemniaki przełożyć do większej miski. Kiełbasę pokroić w plasterki. Dodać do miski z ziemniakami. Boczek pokroić w paski, dodać do ziemniaków. Papryki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do miski z ziemniakami. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do miski. Do miski dodać olej rzepakowy, przyprawy (tj. pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, kurkumę). Całość delikatnie wymieszać tak, aby ziemniaki pokryły się przyprawami.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ziemniaki z kiełbasą i warzywami. Rozłożyć równomiernie po całej blasze.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 30 minut (po pierwszych 15 minutach można włączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.).
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać, przed podaniem posypać nim ziemniaki z kiełbasą z blachy.