Najlepszy kurczak w sosie serowym
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
400 gram piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
3 ząbki czosnku zgniecionego
250 ml bulionu
200 ml śmietanki 30%
100 gram parmezanu startego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka i smaż do złotego koloru. Powinno to zająć około 5 minut. (Na końcu kurczak dokończy gotowanie). Przełóż kurczaka na talerz.
Na tej samej patelni dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Jeżeli jest potrzeba to dodaj więcej oliwy z oliwek. Dodaj zgnieciony czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.
Wsyp mąkę i mieszaj, aż cebula i czosnek będą nią pokryte. Smaż przez minutę, aby pozbyć się surowego smaku mąki.
Powoli wlewaj bulion drobiowy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.