1 z 9
Następne
Cała prawda o grzybach. Komu zaszkodzą, a jakie są ich zalety dla zdrowia? 9 ważnych rzeczy, które powinieneś wiedzieć
Ewa Glońska-Strączek, psychodietytyk, Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca, Grupa American Heart of Poland przedstawia prawdę na temat tych leśnych specjałów
Istnieje przekonanie, że grzyby są smaczne, jednak nie posiadają żadnych właściwości odżywczych. Jak mówi dietetyk, grzyby mają nie tylko znaczące walory smakowo-zapachowe, ale także wyróżniają się wysoką zawartością wielu składników odżywczych.
- Główną zawartością grzybów jest woda, stanowi od 70%- 90% masy grzyba. Za to miąższ jest bogaty w wiele cennych wartości odżywczych, szczególnie w białka, ryboflawiny i niacyny – wyjaśnia Ewa Glońska-Strączek.
Białko to ważny składnik naszej codziennej diety.
Zobacz kolejne zdjęcia, w których znajdziesz ważne informacje o grzybach. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE