MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Bezpieczne podróże autokarami - kontrole przed wakacyjnym wyjazdem

Bezpieczne podróże autokarami - kontrole przed wakacyjnym wyjazdem

Gwiazda „Sprawiedliwi - Wydział Kryminalny” kusi wdziękami w bikini! Co za ciało!

NOWE
Gwiazda „Sprawiedliwi - Wydział Kryminalny” kusi wdziękami w bikini! Co za ciało!

Polecamy

Ruch Chorzów. Wojciech Grzyb w nowej roli. Czym się zajmie?

Ruch Chorzów. Wojciech Grzyb w nowej roli. Czym się zajmie?

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje

Pocisk moździerzowy w Koszarawie. Niewybuch pochodzi z okresu II wojny światowej

Pocisk moździerzowy w Koszarawie. Niewybuch pochodzi z okresu II wojny światowej