MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Niedźwiadki Przemyśl nie zagrają w 1 lidze! Chemart wycofał się ze wspierania klubu

Niedźwiadki Przemyśl nie zagrają w 1 lidze! Chemart wycofał się ze wspierania klubu

Superrezerwowy Weghorst rano powiedział dziewczynie: Wyciągnę zwycięstwo dla Holandii

Superrezerwowy Weghorst rano powiedział dziewczynie: Wyciągnę zwycięstwo dla Holandii

Polecamy

Porażenie piorunem jest niebezpieczne, ale nie musi być śmiertelne. Jak go uniknąć?

Porażenie piorunem jest niebezpieczne, ale nie musi być śmiertelne. Jak go uniknąć?

Nowi konsultanci wojewódzcy. Wojewoda Śląski powołał specjalistów na nową kadencję

Nowi konsultanci wojewódzcy. Wojewoda Śląski powołał specjalistów na nową kadencję

Czy na dniach miast jest bezpiecznie? Organizatorzy: wszystko zgodnie z prawem

Czy na dniach miast jest bezpiecznie? Organizatorzy: wszystko zgodnie z prawem