MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego...
fot. bogumil/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Tłuste wędliny i kiełbasy

Tłuste i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podniesienia cholesterolu frakcji LDL we krwi. Jego wzrost powoduje szybsze odkładanie się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zwiększa ryzyko zawału oraz udaru w przyszłości.

Tłuste wędliny i kiełbasy najlepiej zastąpić drobiowymi, lub samodzielnie przygotować wędlinę z chudych kawałków mięsa kurczaka lub indyka.

Zobacz również

Korona - Ruch LIVE! Nadzieja umiera ostatnia. Muszą wygrać

Korona - Ruch LIVE! Nadzieja umiera ostatnia. Muszą wygrać

Tomasz Tułacz, trener Puszczy: Mam złą wiadomość...

Tomasz Tułacz, trener Puszczy: Mam złą wiadomość...

Polecamy

To już oficjalne – wiemy, kiedy pojawi się GTA 6

NOWE FAKTY
To już oficjalne – wiemy, kiedy pojawi się GTA 6

„Noc Muzeów” w Oddziałowym Archiwum IPN w Katowicach

„Noc Muzeów” w Oddziałowym Archiwum IPN w Katowicach

Śląscy pogranicznicy będą świętowali 33. rocznicę powołania Straży Granicznej

Śląscy pogranicznicy będą świętowali 33. rocznicę powołania Straży Granicznej