2 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem
Składniki:
5 szklanek warzywnego bulionu*
500 g ziemniaków
200 g świeżych liści szpinaku
1 czubata łyżka gotowego sosu pesto
125 słodkiej śmietanki 30%
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
100 g sera pleśniowego lub fety
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną (7-10 minut).
Dodaj sos pesto, wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Do zupy dodaj szpinak, wymieszaj, podgrzewaj, aż zwiędnie i zmieni kolor.
Zestaw z ognia.
Zupę podawaj posypaną serem pokrojonym na drobną kostkę.