Kurczak po tajsku
Składniki:
Marynata:
450 g piersi z kurczaka
1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
opcjonalnie 1 łyżeczka oleju sezamowego czy tahini
Dodatkowo:
odrobina oleju do smażenia
kilka suszonych liści kafiru
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry
opcjonalnie odrobina pasty tamaryndowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka soku z limonki
50 ml wody
1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
świeża kolendra
opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu
opcjonalnie posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zamarynowania mięsa.
W miseczce mieszamy 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Można także dodać opcjonalnie olej sezamowy (1 łyżeczka) lub tahini.
Podwójną pierś z kurczaka (ok. 450 g) kroimy w kostkę. Nacieramy marynatą. Ja zwykle zostawiam tak zamarynowane mięso na całą noc w lodówce, ale jeśli nie macie czasu to chociaż odstawcie na 30 minut.
Na odrobinie oleju smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodajemy starty na tarce imbir (korzeń, około 3 cm), przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz kilka suszonych liści kafiru. Smażymy na średnim ogniu co chwilę mieszając.
W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy (4 łyżki), pastę curry (1 płaska łyżka, chyba że wolicie naprawdę ostre potrawy to możecie dodać więcej pasty), opcjonalnie odrobinę pasty tamaryndowca, mąkę ziemniaczaną (1 płaska łyżeczka), sos rybny (1 łyżka), cukier brązowy (2 lub 3 łyżeczki), sok z limonki (1 łyżka) i wodę (50 ml). Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojone papryki (zieloną, czerwoną i żółtą). Smażymy przez 3-4 minuty co chwilę mieszając.
Na samym końcu dodajemy przygotowany wcześniej sos oraz posiekaną świeżą kolendrę (1 łyżka). Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Kurczaka po tajsku polecam podać z ryżem. Jeśli chcecie to wierzch można posypać sezamem.