Zapiekanka palce lizać
składniki:
500 g fileta z kurczaka
1 cebula
350 g pieczarek
300 g sosu pomidorowego
180 g makaronu
150 g ser żółtego
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz
szczypiorek
sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy. Do duszącej się cebuli dodajemy przyprawionego kurczaka oraz pokrojone pieczarki. Całość dusimy kilka minut.
Na patelnię wlewamy sos pomidorowy, całość dokładnie mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiarteczki.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, a na niego wykładamy zawartość patelni. Cały farsz rozprowadzamy równomiernie na makaronie. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem żółtym oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotową zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.