Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty
składniki:
500 gr żeberek wieprzowych (ew. kurczaka, lub innego mięsa)
1 duża włoszczyzna
500 gr kapusty kiszonej
3 duże ziemniaki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
6-7 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić na kawałki.
Włożyć do garnka, zalać 2 l. wody (może być wrzątek), posolić, dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień gotować ok. 30 min.
Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w średnią kostkę, pora pozostawić całego. Wrzucić do gotującego się mięsa, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 min.
Ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości ok. 10-15 min.
Kapustę kiszoną pokroić niezbyt drobno, wrzucić do zupy (jako ostatnią), gotować kolejne ok. 15-20 min na małym ogniu.
Kapuśniak podawać posypany posiekaną natką pietruszki.
Ważne: Kapustę dodajemy do zupy na końcu, po wszystkich innych warzywach. Ziemniakami i warzywa nie ugotują się do miękkości w kwaśnej wodzie.
Ta sama zasada o obowiązuje przy zupie ogórkowej.