Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
2 garście szpinaku
garść pomidorków koktajlowych
3 łyżki miodu
100g Lurpak Premium miks lekko solony
dodatki: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy z obu stron. Miód mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz ostrą papryką - polewamy składnikami kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Odstawiamy na około 30 minut.
Na patelni rozpuszczamy 50 g miksu LURPAK, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w plasterki - do zrumienienia. Następnie dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy około 3 minut.
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej 50 g miksu LURPAK oraz grillujemy kurczaka około 5 minut na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z wcześniej przygotowanym szpinakiem z pomidorkami.