Afrykańska zupa orzechowa
Składniki:
Olej lub klarowane masło
Papryka czerwona
Cebula
Pomidory w puszce
Ryż
Bulion
Masło orzechowe
Sposób przygotowania:
Warzywa podczas smażenia należy zeszklić, ale nie można ich spalić. Jeśli cebula czy czosnek nabiorą zbyt ciemnego koloru, zupa może wyjść nieprzyjemnie gorzkawa.
Aby zupa była bardziej sycąca i pełnowartościowa, pod koniec gotowania można dodać do niej puszkę gotowanej ciecierzycy, lub na etapie dodawania surowego ryżu, dodać 2-3 łyżki czerwonej soczewicy i dodatkowe pół szklanki wody. Soczewica dodatkowo zagęści zupę i ugotuje się mniej więcej w tym samym czasie co ryż.
Aby zamienić zupę w danie jednogarnkowe, można podwoić ilość dodanego do dania, suchego ryżu i podczas gotowania często mieszać, aby nie przypalił się do dna garnka. Pod koniec doprawić do smaku (możliwe, że będzie potrzebna dodatkowa sól czy inne przyprawy).
Jeśli chcemy wykorzystać rosół jako bazę (wtedy zupa nie będzie wegetariańska), jak najbardziej można to zrobić, jednak należy rozważyć zmniejszenie ilości masła orzechowego. W zależności od rosołu, zupa może się okazać zbyt tłusta, jeśli nie zmniejszymy proporcji masła. Zaczęłabym od 2 łyżek (40 g) i dodawała masła według własnych potrzeb i smaku.
Danie lub zupę polecam zwieńczyć natką pietruszki lub kolendry i posypać prażonymi orzechami ziemnymi.