Pieczeń wieprzowa
Składniki:
około 1,5 kilogramowy kawałek szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 3 cebule, 2 kopiaste łyżki papryki słodkiej w proszku, sól, pieprz, olej, kopiasta łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Sposób przygotowania:
Szynkę umyj, oczyść z błon, następnie nakłuj małym nożem z każdej strony – łącznie około 20 razy.
Mięso przełóż do miski dobranej tak, aby mieściło się w niej dość ciasno.
Dodaj ząbki czosnku przekrojone na pół.
Przygotuj zalewę – wodę wymieszaj z solą, na jedną szklankę użyj jednej łyżki soli.
Zalewą zalej mięso, aby było całkowicie przykryte, wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmij, osusz, posyp papryką i pieprzem, polej 2 łyżkami oleju, następnie dłońmi dokładnie wetrzyj przyprawy.
Teraz szynkę obsmaż z każdej strony na patelni (wcześniej można ją obwiązać sznurkiem dla zachowania kształtu, jednak nie jest to konieczne), aby zamknąć pory – dzięki temu zachowa ona soczystość.
Obsmażone mięso przełóż do brytfanki, obłóż wokół pokrojoną na czwórki cebulą i czosnkiem z zalewy, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut, po tym czasie do brytfanki wlej szklankę wody i piecz kolejne 45 minut.
Mięso wyjmij, sos własny razem z cebulą zlej do garnka, zmiksuj aż będzie zupełnie gładki.
Mąkę dokładnie rozrób w szklance wody, aby nie było grudek, wlej do sosu, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje.
Pieczeń pokrój na plastry, podawaj z sosem.