Żołądki w sosie chrzanowym
Składniki:
500 g żołądków drobiowych
średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 łyżki chrzanu
około 500 ml bulionu
łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
koperek
Sposób przygotowania:
Żołądki oczyszczamy i gotujemy przez godzinę, aby zmiękły. Odcedzamy i kroimy je w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy żołądki. Następnie podsmażamy kilka minut i zalewamy ciepłym bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.Przykrywamy i gotujemy około 40-50 minut - do momentu, aż będą miękkie.
Na małej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy do niego 2 łyżki mąki - mieszamy energicznie do połączenia się składników. Kiedy nasza zasmażka zacznie bulgotać, przelewamy ją do naczynia z żołądkami. Dokładnie mieszamy.
Następnie do całości dodajemy chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, możecie śmiało dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
Na samym końcu do żołądków dodajemy odrobinę koperku. Podajemy z kaszą gryczaną, pęczakiem lub ziemniakami.