Makaron z kiełbasą myśliwską i pieczarkami
Składniki:
3 średnie pieczarki
1 kiełbasa myśliwska Olewnik
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
duża szczypta suszonych płatków cebuli lub pół małej cebuli
2 łyżki masła
1 porcja ugotowanego makaronu łazanki
sól i pieprz do smaku
szczypta słodkiej czerwonej papryki
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Uwaga! Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobniutko posiekać i zeszklić na maśle w pierwszej kolejności.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną kiełbasę i pieczarki. Smażmy przez chwilę mieszając. Pod koniec doprawiamy całość do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Dodajemy płatki cebuli i ugotowany makaron, mieszamy.
Zmniejszamy płomień pod patelnią. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie i szybko całość. Po czym dodajemy posiekaną zielona pietruszkę, słodką czerwoną paprykę, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podajemy od razu.