MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Kluski śląskie z gulaszem wołowym

Składniki:

na kluski:

700-800 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków,
2 surowe żółtka,
szczypta soli,
mąka ziemniaczana (skrobia)

na gulasz:

500 g wołowiny na gulasz,
ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody,
2 ogórki kiszone,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy (lub do smaku), opcjonalnie
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie mała czerwona papryka lub / i 200 g pieczarek,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, majeranek, granulowany czosnek (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej) rozmieszanej w małej ilości wody

Sposób przygotowania:

Przygotować kluski: Przełożyć ugniecione ziemniaki na płaski, okrągły talerz i podzielić nożem na 4 części - trójkąty. Zabrać jeden trójkąt z masy, a w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków). Połączyć z odjętymi wcześniej ziemniakami, żółtkami i solą i szybko zagnieść całość w gładką kulę. Gdyby mocno się kleiło, można trochę podsypać mąką. Z kuli odrywać kawałki ciasta, formować kuleczki, a w każdej zrobić dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki (lub palcem). Uformowane kluski można odłożyć na noc do lodówki na obiad na drugi dzień lub gotować od razu. Zagotować wodę, następnie zmniejszyć trochę płomień i wrzucać kluski partiami do gorącej wody. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze 3-4 minuty. Gorące kluski podawać z gulaszem.

Przygotować gulasz: wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do mocnego zarumienienia z obu stron. Dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę, jeśli używamy (jeśli używamy też pieczarek, należy je zrumienić osobno i dodać razem z wodą lub bulionem). Smażyć do zezłocenia cebuli, dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili zalać całość wodą lub bulionem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia). Dodać listek laurowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dusić około 90 minut lub dłużej 0 mięso musi być bardzo miękkie. Pod koniec duszenia dodać pokrojone drobno ogórki i opcjonalnie musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Co na obiad? Pyszne dania dla całej rodziny! 15 sprawdzonych przepisów na pyszny obiad. Wygoń nudę z kuchni i zainspiruj się

Co na obiad? Pyszne dania dla całej rodziny! 15 sprawdzonych przepisów. Zobacz

Zobacz również

Puchar Tymbarku. Do Warszawy pojadą spełniać swoje wielkie marzenia

Puchar Tymbarku. Do Warszawy pojadą spełniać swoje wielkie marzenia

Duża galeria z pierwszego półfinału King Szczecin - PGE Spójnia Stargard [ZDJĘCIA]

Duża galeria z pierwszego półfinału King Szczecin - PGE Spójnia Stargard [ZDJĘCIA]

Polecamy

Piłkarski ROW Rybnik jako pierwszy na Śląsku wprowadza na mecze ekologiczne kubki

Piłkarski ROW Rybnik jako pierwszy na Śląsku wprowadza na mecze ekologiczne kubki

Kardiolodzy jastrzębskiego szpitala mogą już przeprowadzać zabieg litotrypsji

Kardiolodzy jastrzębskiego szpitala mogą już przeprowadzać zabieg litotrypsji

Tomasz Adamek, Westbam i Andre Rieu w Gliwicach

Tomasz Adamek, Westbam i Andre Rieu w Gliwicach