Składniki:
Cała porcja kremu Oreo do smarowania
400g śmietanki 36% (kremówki)
200g słodzonego mleka skondensowanego
Kilkanaście ciasteczek Oreo
20g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotujemy bazę pod lody, to znaczy, ubijemy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Kiedy to nam się uda, dzielimy ubitą śmietanę na dwie równe porcje i przenosimy ją do osobnych misek. W jednej z nich mieszamy śmietanę z kremem Oreo.
W drugiej zaś łączymy śmietanę z mlekiem skondensowanym i posiekanymi ciastkami Oreo.
Teraz wyjmujemy naczynie, w którym będziemy mrozić nasze lody. Przenosimy do niego część masy ciemnej, na którą wylewamy część masy białej. Przeciągamy nożem do masła lub patyczkiem po całej powierzchni lodów, aby obie masy się przekładały ze sobą. Kontynuujemy do momentu, aż skończy nam się materiał.
Na górze posypujemy lody pokruszonymi Oreo i wstawiamy je do zamrażarki pod przykryciem najlepiej na całą noc.