2 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
800 g truskawek
ok 150 g cukru (lub do smaku – 3/4 szklanki)
sok (z jednej cytryny)
ok 3 łyżki wódki (można pominąć – zapobiega zbyt mocnemu zamarzaniu)
Sposób przygotowania:
Truskawki zmiksuj z cukrem.
800 g truskawek,ok 150 g cukru
Dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować).
sok,ok 3 łyżki wódki
Wszystko przełóż do maszyny do lodów i mieszaj aż masa mocno zgęstnieje. Wtedy przełóż sorbet do pojemnika i schowaj do lodówki to zmrożenia.
Jeśli nie masz maszynki do lodów to przełóż masę od razu do pojemniczka na lody i włóż do zamrażarki.
Mieszaj sorbet co około pól godziny aż zupełnie zgęstnieje.