4 z 5
Poprzednie
Następne
Domowe sposoby na poprawę odporności, czyli spiżarnia pełna leków
Syrop z buraka
Do przygotowania syropu najlepsze będą duże okazy, gdyż będzie się on zbierał we wnętrzu wydrążonego buraka. Po dokładnym umyciu odciąć końcówkę buraka, a następnie wydrążyć na głębokość około 3cm, uważając, aby go nie przeciąć od dołu! Do środka nasypać trochę cukru. Kiedyś takiego buraka stawiało się na rozgrzanej płycie pieca kaflowego, teraz można umieścić go bezpośrednio na palniku lub wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. W ten sposób syrop robi się dość szybko, ale można wybrać również dższą drogę i wydrążonego buraka z cukrem odstawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, aż pojawi się sok. Syrop zaleca się pić trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.