Domowe sposoby na poprawę odporności, czyli spiżarnia pełna leków
Owocowe soki i ziołowe herbatki
Sok malinowy, ale nie taki przesłodzony o zawartości malin 0,001%, tylko prawdziwy, aromatyczny, przywołujący na myśl piękne, słoneczne lato. Już sam smak malin wydaje się przyspieszać proces zdrowienia, tak naprawdę to jednak efekt wysokiej zawartości witaminy C, olejków eterycznych oraz naturalnego kwasu salicylowego! Świetna na przeziębienie jest również rozgrzewająca herbatka lipowo-miodowa. Do jej przygotowania potrzebne są suszone kwiaty lipy (można je samemu zebrać lub kupić dobrej jakości susz ziołowy), które należy zaparzyć, a po przestygnięciu dodać 1-2 łyżeczki miodu, taki pyszny napar łagodzi kaszel, działa bakteriobójczo i napotnie. Smaczna i zdrowa jest także herbatka z imbiru z miodem. Imbir działa bowiem rozgrzewająco i przeciwzapalnie.