Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PROSTE PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]
Suflet z pieczonej dyni
Składniki:
dynia - 200 gramów
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżka
starty ser gruyer - 100 gramów
miękkie masło do wysmarowania foremek
żółtka - 6 sztuk
białko - 10 sztuk
pieprz cayenne - 1 szczypta
masło - 20 gramów
mąka - 20 gramów
mleko - 250 mililitrów
sól
oliwa - 40 mililitrów
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania foremek. Wysmaruj je miękkim masłem i wysyp mąką. Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją z skórki i przetrzyj przez sito na gładkie purée. Masło (20 g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel. Do sosu dodaj purée z dyni, przyprawę Knorr, żółtka i starty ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie, połącz masę serowo-dyniową z pianą. Przełóż masę sufletową do 3/4 wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem, aby wyrównać masę. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 6-8 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.