Gołąbki wegetariańskie
Składniki:
100 mililitrów wody
400 mililitrów passaty pomidorowej
Sól i pieprz do doprawienia
1 pęczek pietruszki
8 suszonych pomidorów
1 marchewka
1 cebula
1 por
100 gramów kaszy jaglanej
1 kapusta pekińska
Sposób przygotowania:
Każdy liść pekińskiej kapusty wrzucam do osolonego wrzątku i obgotowuję przez 3-5 sekund. Delikatnie wyjmuję i studzę na talerzu. W tak przygotowane liście będę nakładać nadzienie.
Kroję w paseczki całego pora, w kostkę cebulę i na tarce z dużymi oczkami ścieram marchewkę. Wszystko przekładam na patelnię i smażę, aż się łanie przyrumieni.
Gotuję kaszę jaglaną, tak jak jest opisane na opakowaniu producenta.
W jednej misce łączę ze sobą usmażone jarzyny, ugotowaną kaszę jaglaną i kilka sztuk suszonych pomidorów posiekanych w paski. Całość dokładnie mieszam i przyprawiam solą i pieprzem. Wykładam po dużej łyżce na każdy liść pekińskiej kapusty. Zawijam najpierw brzegi do środka i w końcu całość aby uformował się zgrabny gołąbek. Gołąbki układam od razu na tej samej patelni, na której smażyły się por, cebulka i marchewka.
Wstawiam patelnię na mały palnik, przykrywam i podduszam przez ok. 10 minut. Następnie dodaję 400 ml passaty pomidorowej i 100 ml wody. Na wierzch dorzucam jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Duszę kolejne 15 minut. Podaję z ziemniaczkami.