Ewa Wachowicz. Przepisy na Wigilię - tradycyjne, proste i smaczne! Uszka, pierogi, barszcz, sernik... Palce lizać!
GĘŚ DOMOWA
SKŁADNIKI
gęś o wadze ok. 5 kg
5 - porów
500 g - suszonych, wędzonych śliwek
sól morska w płatkach
DO PODANIA
śliwki i gruszki marynowane w occie
kilka gałązek rozmarynu
OPIS PRZYGOTOWANIA
Pory umyć i pokroić w krążki. Wymieszać ze śliwkami. Włożyć do środka gęsiej tuszki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Gęś natrzeć solą. Jeśli nie dostaniemy soli w płatkach, można użyć innej.
Tak przygotowaną tuszkę przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 5 godzin do piekarnika, nagrzanego do zaledwie 90 st. C.
Po tym czasie gęś wyjąć, przykryć folią i odstawić na 0,5 godziny. Następnie zdjąć folię i ponownie włożyć do piekarnika – tym razem rozgrzanego do 220 st. C. Piec przez 20 minut.
Wyjąć, przełożyć na półmisek, udekorować gruszkami, śliwkami i rozmarynem, podać na stół.