Ewa Wachowicz. Przepisy na Wigilię - tradycyjne, proste i smaczne! Uszka, pierogi, barszcz, sernik... Palce lizać!
MAKIEŁKI
SKŁADNIKI
250 g - maku
3 - czerstwe kajzerki
1 szklanka - mleka
100 g - masła
1 - jajko
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść płatków migdałów
garść rodzynków
garść orzechów włoskich
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
5 łyżek - miodu
bakalie do dekoracji
OPIS PRZYGOTOWANIA
Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.
Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.
Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.