MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI...
fot. arch

Ewa Wachowicz. Przepisy na Wigilię - tradycyjne, proste i smaczne! Uszka, pierogi, barszcz, sernik... Palce lizać!

MAKIEŁKI

SKŁADNIKI
250 g - maku
3 - czerstwe kajzerki
1 szklanka - mleka
100 g - masła
1 - jajko
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść płatków migdałów
garść rodzynków
garść orzechów włoskich
kilka suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
5 łyżek - miodu
bakalie do dekoracji

OPIS PRZYGOTOWANIA
Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.

Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.

Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.

Zobacz również

Street Food Polska Festival. Smakowita podróż po kulinarnym świecie w centrum Kielc

Street Food Polska Festival. Smakowita podróż po kulinarnym świecie w centrum Kielc

Kraków Kings nie do zatrzymania. Piąte zwycięstwo lidera

Kraków Kings nie do zatrzymania. Piąte zwycięstwo lidera

Polecamy

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Plejada gwiazd na Stadionie Śląskim w 70. Orlen Memoriale Janusza Kusocińskiego

Plejada gwiazd na Stadionie Śląskim w 70. Orlen Memoriale Janusza Kusocińskiego