Gęś pieczona i inne przepisy na potrawy z gęsi. Jak przygotować gęsinę? Jak upiec gęś? [PRZEPIS]
Pieczona gęś z kapustą kiszoną
Przepis Bożeny Dykiel: 1 gęś, 50-80 dag kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, kostka bulionowa, garść suszonych śliwek lub rodzynek, majeranek, sól i pieprz. Gęś myjemy i wyjmujemy podroby. Osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie zalewamy pokrojoną kapustę 1/2 szklanki wody i dodajemy kostkę bulionową. Dodajemy pokrojone grzyby i suszone śliwki (rodzynki). Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie rozkładamy równomiernie kapustę na dużej blasze i układamy gęś. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 2 godziny. Doglądamy gąski i co jakiś czas przypieczoną kapustę mieszamy przekładając pod gęś. Wywarem z kapusty polewamy gęś, aby zanadto się nie przypiekła.