Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Piersi gęsi pieczone w jabłkach i majeranku

Składniki:

Pierś z gęsi około 1 kg
4-5 łyżek majeranku,
1/2 kg jabłek winnych,
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Pęczak z buraczkami:
1 szklanka pęczaku lub 2 woreczki
1 cebula,
Wywar z warzyw,
2 łyżki ugotowanych i startych buraczków,
Szczypta cynamonu,
Sól, pieprz,
Sok ½ cytryny,
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Piersi z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy. Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale np. majeranku nie trzeba żałować bo gęsina podobnie jak kaczka bardzo lubią to zioło. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy na spód brytfanny, na to dajemy piersi gęsi, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy. Gęś tak przyrządzona jest bardzo delikatna i soczysta.

Podajemy z pęczakiem z buraczkami.

Kaszę płuczemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 4 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pęczak, podlewamy wywarem i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę cały czas mieszamy i podlewamy wywarem – tak gotujemy około 30 minut ( podobnie jak risotto). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy buraczki, cynamon, sok z cytryny, sól, pieprz i dusimy. Jeśli mamy pęczak w woreczkach to gotujemy zgodnie z przepisem a następnie dodajemy na patelnię z uduszoną cebulką, dodajemy buraczki, przyprawy i chwilkę gotujemy aby wszystko dobrze się połączyło.

"Gęsina na św. Marcina" - poznaj przepyszne przepisy na gęsinę! Można ją przyrządzać na wiele sposobów - każdy znajdzie coś dla siebie

"Gęsina na św. Marcina" - poznaj przepyszne przepisy na gęsinę dla każdego!

Zobacz również

OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Zobacz, jakim wsparciem cieszą się nominowani!
Akcja specjalna

NOWE
OSOBOWOŚĆ ROKU 2023. Zobacz, jakim wsparciem cieszą się nominowani!

Pierwsze truskawki na ostrowieckim Bazarku Ogrody. Jakie ceny? [ZDJĘCIA]

Pierwsze truskawki na ostrowieckim Bazarku Ogrody. Jakie ceny? [ZDJĘCIA]

Polecamy

Plan transmisji 32. kolejki Ekstraklasy. Hit Lech - Legia za darmo

Plan transmisji 32. kolejki Ekstraklasy. Hit Lech - Legia za darmo

Spryskaj tym okna, a osy uciekną w mig. Jak pozbyć się os za pomocą znanej przyprawy?

Spryskaj tym okna, a osy uciekną w mig. Jak pozbyć się os za pomocą znanej przyprawy?

CKE komentuje codzienne wycieki arkuszy

TYLKO U NAS
CKE komentuje codzienne wycieki arkuszy