Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
2 uda gęsi
2 spore cebule
2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole)
1/2 szkl. rosołu z gęsi
1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu)
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonej kolendry
olej do smażenia
sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku
Składniki na rosół:
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera (niedużego)
kawałek pora
1 cebula
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
kilka gałązek świeżego tymianku
woda (ok. 2 l)
sól do smaku
Składniki ciasta na pierogi:
2 szkl. mąki pszennej (typ 480)
1/2 szkl. gorącej wody
1 duże jajko eko
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie farszu do pierogów:
Składniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa.
Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu.
Cebule pokroić i podsmażyć na oleju (lub gęsim tłuszczu).
Następnie zmielić w maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę.
Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz.
Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym.
Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał.
Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów:
Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać widelcem.
Gdy ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko.
Zagniatać ciasto, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać trochę mąki.
Uformować z ciasta kulę, umieścić w misce i nakryć wilgotną ściereczką. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.
Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Pierogi zahartować krótko w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
Pierogi podawać z konfiturą z czerwonej cebuli lub karmelizowaną cebulką
Składniki konfitury z czerwonej cebuli:
3 duże czerwone cebule
1 łyżka miodu
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu jabłkowego
ok. 1/2 szkl. wody
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli:
Cebule pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli.
Dodać wodę i dusić cebulę na małym ogniu, aż zmięknie.
Następnie dodać miód, wino i ocet i szczyptę pieprzu.
Konfiturę dusić 25-30 minut, aż zgęstnieje.