Pierś z gęsi z jabłkami, suszonymi śliwkami, morelami i żurawiną
Składniki:
pierś z gęsi
2 jabłka
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
0.5 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżeczka rozmarynu
10 ziaren jałowca
1 łyżeczka majeranku
50ml białego wina
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć.
Przekroić na dwie części.
Skórę naciąć w kratkę.
Piersi natrzeć, solą, pieprzem, rozmarynem i częścią majeranku.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.
Po kilku minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.
Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć owocami.
Dodać ziarna jałowca i resztę majeranku.
Polać wytopionym podczas smażenia tłuszczem i winem.
Piec w piekarniku 1-1.5 godziny w 180C.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
Gotowe piersi z gęsi podawać w całości lub pokroić w plastry.