Zupa Dyniowa z Imbirem i Mlekiem Kokosowym
Składniki
1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
1 duża cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżka startego imbiru
400 ml mleka kokosowego
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki oleju kokosowego
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek do podania (opcjonalnie)
Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i czosnek, smażąc na złoty kolor.
Dodaj starty imbir i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż aromat się uwolni.
Wrzuć do garnka kawałki dyni i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka.
Zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera.
Wlej mleko kokosowe, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę gorącą, dekorując ją posiekaną natką pietruszki i kropelką oliwy z oliwek.